Antara Yang Masih Setia Dengan BN Atau UMNO Johor


Antara Yang Masih Setia Dengan BN Atau UMNO Johor

Pergerakan Pemuda UMNO Johor kelihatan kritikal apabila berlaku tarik-menarik kuasa. Siapa yang menghulur besar, dialah memang telah menjadi budaya sehingga tidak salah jika dikatakankan pemimpin terutamanya pemuda kelihatan begitu kaya dan bergaya dan menjadi orang senang yang begitu cepat tanpa jelas perusahaan atau perniagaan yang dilakukannya kecuali sebagai AJK UMNO. Kebencian terhadap perilaku ini tidak tersebar luas dalam negeri Johor sehingga melemahkan aktiviti UMNO tetapi amat mempengaruhi orang Melayu di luar Johor kerana selama ini Johor sering dianggap sebagai mentor UMNO sebab di sinilah UMNO dilahirkan dan di Johor juga banyak melahirkan pemimpin UMNO yang telah berjaya membangun negara.

Desas-desus persaingan pengaruh ini kerana ada 4 blok pengikut dan pengaruh iaitu MB, blok TPM, blok KJ dan blok PM-Hishamuddin. Blok pengaruh KJ adalah kumpulan yang dituduh dapat memegang dan menganggotai AJK kerana faktor ketika KJ amat berpengaruh disuatu ketika dahulu semasa bapa mertuanya sebagai presiden UMNO dan PM Malaysia. Kebanyakan pimpinan pemuda dari blok KJ berpendidikan, glamour dan saku juga dikatakan gemuk dan tidak terkecuali dengan budaya kroni dan amalan rasuah.

 Blok MB atau Dato’ Ghani pula adalah kumpulan pemuda yang sedang bertungkus lumus mempertahankan pengaruh MB bagi memastikan pengaruh politiknya tidak merosot dan mentadbir serta membangun Johor. Kumpulan ini dan MB sendiri boleh dikatakan amat jarang membuat kenyataan kerana mengambil sikap berhati-hati,  takut tersilap dan sensisitif kepada orang Melayu Johor sendiri. Ini adalah kerana MB suka dilihat seperti sebagai tokoh yang taat menurut perintah tanpa menunjukan  pendirian sendiri yang boleh dijadikan isu oleh musuh-musuh politik. Beliau juga sentiasa berhati-hati dan mengambil jalan selamat dalam pelbagai isu  seolah-olah mengikut telunjuk dan arahan dari pimpinan pusat. Dan UMNO pusat yang dimaksudkan ialah dari pihak tertinggi UMNO yang tidak menunjuk kepada Tan Sri Mahyuddin Yasin.

Blok yang dipengaruhi oleh KJ, Ketua Pemuda UMNO pula sudah mula menerima pelbagai tekanan dari blok MB dan Blok TPM sejak mertua beliau melepaskan jawatan PM dan presiden UMNO. Mereka kerap dianggap hampir tidak relevan lagi tetapi mereka terus dapat bertahan kerana mereka mempunyai identiti tersendiri yang dianggap sebagai berpendidikan dan professional. Manakala penyokong TPM pula adalah terdiri dari pemuda kampong dan anak muda berpendidikan agama. Blok PM-Hishamuddin pula adalah umpama anak harimau yang sedang membesar. Semua orang tahu Najib adalah abang sepupu kepada Hishamudin.  Kumpulan ini telah mula menunjukkan sedikit demi sedikit taring dan kuku mereka apabila Najib menjadi PM dan Hishamuddin diangkat menjadi Menteri Dalam Negeri yang menjadi tuan kepada angkatan polis dan bersenjata. Mereka semua dijaga dengan baik oleh kepimpinan masing-masing.  Baru-baru ini sebagai pemanis untuk meringankan tulang dalam pilihanraya, masing-masing kelompok ini ditaja ada ke Thailand, ke Bandung dan ada ke Surabaya dan Bali.
Majoriti dari pemuda Johor yang tinggal di luar Johor tidak berminat dengan UMNO atau BN kerana mereka lebih terbuka dan bebas mendapat maklumat tanpa dibayangi oleh sesiapa. Kebanyakan mereka juga berpendidikan tinggi dan kecenderongan mereka adalah berpihak kepada yang difikirkan terbaik. Dalam hal ini nilai sejagat sering dijadikan kayu pengukur. Mereka tidak kira pandangan atau sesuatu idea itu datang dari siapa tetapi jika bernas dan ada kebenaran maka mereka menyokongnya. Sehubungan itu banyak diantara mereka adalah penyokong NGO dan PR kerana mereka anti rasuah dan anti perilaku pecah amanah sebagaimana apa yang telah membudaya dalam BN.

Pemuda-pemuda yang sangat setia kepada BN atau UMNO Johor adalah dari kelompok pemuda yang mendapat pendidikan atau pekerjaan teknikal. Mereka tidak menggemari sejarah dan kesusasteraan. Mereka suka yang terus terang atau secara langsung tetapi kelemahan mereka yang tidak suka berimejinatif menjadikan diri mereka mudah dipengaruhi oleh penguasa yang mengusai mass media. Kumpulan pemuda sebegini boleh dikatakan sebagai kelompok penyokong tegar UMNO tetapi jika mereka tidak terus disuapkan, pada suatu hari nanti mereka akan menjauhkan diri daripada BN dan malu untuk menganggotai parti atau persatuan lain kerana fikiran mereka tidak terbuka dan tidak dapat berfikir politik di luar kotak.
Satu kelompok lagi yang dianggap sebagai penyokong tegar UMNO atau BN di Johor ialah kumpulan tua berusia 60 tahun ke atas. Mereka telah menganggotai UMNO sejak muda dan didepan mata mereka sendiri mereka telah melihat dan berpengalaman bagaimana orang yang didiskriminasi secara terang atau secara halus jika tidak menyokong UMNO atau BN. Mereka berasa diri mereka telah bernasib baik kerana mendapat kesenangan atau habuan dari orang yang mereka sokong tanpa mengetahui sebenarnya habuan yang mereka terima setaraf sebagai gula-gula sahaja. Gula-gula yang disuapkan kepada mereka sehingga berjaya melupakan diri mereka bahawa kejayaan yang mereka dapat adalah hasil dari titik peluh mereka sendiri. Di sinilah letaknya kehebatan pemimpin UMNO Johor yang berjaya menanam pysikologi pemikiran kepada orang Melayu Johor.
Sejarah juga memainkan peranan penting kerana kemajuan Johor disebabkan pelbagai factor tetapi fakta yang belum dikaji secara sains ialah fakta keadaan para pendatang. Ini adalah kerana jika dikaji secara terperinci majority rakyat Johor tidak kira Melayu atau Cina adalah pendatang luar yang ingin membina hidup baru dan mencari keharmonian hidup di sini. Mereka datang dari pelbagai negeri atau tempat seperti dari Cina, Jawa, Sumatera, Kalimantan, Sulawasi, Kelantan, Kedah dan negeri-negeri Melayu lain. Sehingga sebuah kajian sejarah berani mengatakan bahawa penduduk asal Johor ialah orang asli laut atau darat sahaja. Selain itu adalah dari pengaruh kerajaan Melayu Melaka, Pahang,  Siam, Majapahit dan lain-lain.

Apabila semakin ramai anak muda Johor yang berada di luar Johor dan membawa pemikiran positif bernilai sejagat maka akan rapuhlah fahaman kuno yang bersifat feudal. Ketika ini penentu kejayaan BN untuk mengekalkan kuasa di Johor terletak di tangan pengundi Cina. Jika bekas presiden MCA dari Muar dan PR terus memperhebatkan usahanya memberi penerangan ikhlas kepada orang Cina dan Melayu bahawa selama ini UMNO telah menipu bangsa Melayu dan BN dalam soal politik dan ekonomi maka tidak mustahil Johor akan bertukar tangan. Hal ini seharusnya direbut oleh rakyat Johor sebagaimana catatan sejarah Johor sebagai tempat lahirnya UMNO, para nasional Melayu dan penuntut kemerdekaan Tanah Melayu. Pada kali ini pula Johor mungkin sebagai negeri berkebajikan termaju dan pengamal hudud Islam dan ini tidaklah mustahil kerana hudud yang  ditakut-takutkan UMNO pada hakikatnya adalah sangat adil kepada penganut lain dan tidak dipaksa atau relevan kepada bukan Islam.

Oleh Tun Sheikh Engku Bendahara
K.L. 3 Julai 2012

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright 2009 Kontemporari
BloggerTheme by BloggerThemes | Design by 9thsphere